Skip to main content
Veel zzp'ers willen best in vaste dienst. Op voorwaarde dat er iets met hun wensen wordt gedaan.

Veel zzp’ers in de zorg willen best in vaste dienst

Het is eigenlijk nog een vrij nieuw fenomeen: zzp’ers in de zorg. In het begin ook best handig, want goed in te zetten bij tijdelijk personeelstekort, zoals een vakantie of ziekte. Maar inmiddels lijken de zzp’ers steeds meer de overhand te krijgen, met scheve gezichten bij het vaste personeel.

Waarom gaan zzp’en?

Tijdens onze vele gesprekken met zorgmedewerkers, oud-medewerkers en zzp’ers hebben we een goed beeld gekregen wat zzp’ers in de zorg drijft. Veel minder vaak is het ’t hogere inkomen dat ze ermee genereren. En juist veel vaker is het de flexibiliteit die ze als zzp’er wel krijgen en als vaste medewerker niet. Ze kunnen hun tijden zo indelen dat ze het goed kunnen combineren met thuis, met mantelzorg of andere activiteiten. Willen ze alleen overdag of juist ’s nachts werken? Dan worden ze daarop ingedeeld? Hebben ze op een bepaalde dag een andere verplichting, dan kunnen ze dat aangeven. Kortom, een luxe positie.

Vast personeel heeft ook wensen

Opvallend is dat er in de praktijk vaak minder inspraak is van vast personeel. Hoe vaak hebben we van huidige medewerkers en oud-medewerkers niet gehoord dat er niets met hun wensen wordt of werd gedaan. Als voorbeeld: bij een zorginstelling met een chronisch tekort aan nachtpersoneel, gaven verschillende vaste medewerkers aan de voorkeur te geven aan nachtdiensten. Dit werd niet gehonoreerd. Eén nachtdienst per week was de norm. Met als gevolg dat de personen in kwestie hun diensten overdag moeilijk konden lopen en er ’s nachts alsnog zzp’ers werden ingehuurd.

Vaste dienst vaak toch gewenst

Steeds meer zorgmedewerkers hebben het gevoel dat ze wel moeten gaan zzp’en. Simpelweg om nog serieus genomen te worden. Toch ervaren veel zzp’ers ook de nodige nadelen van het ondernemerschap. Ze missen echt onderdeel te zijn van een groep collega’s. Men voelt toch stress doordat er geen vastigheid is. En de administratieve rompslomp valt voor velen behoorlijk tegen. Uit onze gesprekken blijkt dat circa 3 op de 10 zorg-zzp’ers best weer in vaste dienst zouden willen. Mits er wel naar ze geluisterd wordt.

Stel ze de vraag

Ga in gesprek met zowel de zzp’ers als het vaste personeel. Luister naar hun wensen en adviezen. Neem ze serieus en ga ermee aan de slag. Stel vervolgens beide groepen de vraag waar hun voorkeur naar uitgaat: naar een vast dienstverband of zzp-schap. Je zult verbaast zijn over het resultaat.

Hoe dit aan te pakken?

Porres voert onderzoek uit naar de medewerkersreis: wat valt goed bij de huidige en oud-medewerkers en wat zien ze graag anders. Wij vertellen je graag in een online call van een half uur hoe we dat doen en wat je mag verwachten van zo’n onderzoek.

Ik heb interesse in zo’n presentatie >

Naar de andere berichten >