
Laat goede medewerkers met opzegspijt terugkeren
Er gaat vrijwel geen dag voorbij dat er niet over het personeelstekort in de zorg gesproken en geschreven wordt. Uiteenlopende deskundigen geven hun visie op deze ontwikkeling, van onderwijs tot financiële beloning. Waarbij vaak een belangrijk aspect vergeten wordt: waarom relatief veel mensen een zorgorganisatie verlaten. Zijn ze daadwerkelijk de zorg beu? Of spelen er andere zaken een rol? Precies dat is waar Porres weet te achterhalen
Waarom de zorgorganisatie verlaten?
Tijdens onze vele gesprekken met zorgmedewerkers, oud-medewerkers en zzp’ers hebben we een goed beeld gekregen wat onder meer verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden in de zorg drijft. Wat maakt het werk voor hen zo aantrekkelijk? En over welke dingen zijn ze minder te spreken? En hoe verhouden vast personeel en zzp’ers zich tot elkaar?
Niet gehoord worden als reden van vertrek
Uit de persoonlijke gesprekken die wij voeren blijkt dat vaak niet het werk zelf de reden van vertrek is. Zorgpersoneel wordt blij van de omgang met mensen, blij als men patiënten kan helpen en ze een lach op het gezicht kunnen toveren. Waarom ze dan wel de organisatie verlaten? Het feit dat er niet naar ze geluisterd wordt, zelfs niet als het gaat om kleine aanpassingen. Ook schuurt het steeds vaker met zzp’ers. Die profiteren van flexibiliteit die de vaste medewerkers niet krijgen.
Luister naar de wensen van het personeel
Het is niet dat de zorgmedewerkers geen gesprekken hebben met hun leidinggevenden, het is meer het gevoel dat er niets met hun wensen wordt of werd gedaan. Als voorbeeld: bij een zorginstelling met een chronisch tekort aan nachtpersoneel, gaven verschillende vaste medewerkers aan de voorkeur te geven aan nachtdiensten. Dit werd niet gehonoreerd. Eén nachtdienst per week was de norm. Met als gevolg dat de personen in kwestie hun diensten overdag moeilijk konden lopen en er ’s nachts alsnog zzp’ers werden ingehuurd. Lijkt op een verlies-verliessituatie.
Bijna 30% van zorgpersoneel heeft spijt van vertrek
Ongeacht of ze de zorgorganisatie hebben verlaten voor een andere zorgorganisatie, of ze zijn gaan zzp’en of helemaal de zorg achter zich hebben gelaten, uit onderzoek blijkt dat bijna 3 op de 10 ondervraagden achteraf liever waren gebleven. Bij een andere zorginstelling lopen ze vaak tegen soortgelijke problemen op. Zzp’en brengt veel rompslomp en toch ook de nodige onzekerheid met zich mee. En lang niet iedereen die de zorg heeft verlaten vindt hetzelfde werkgeluk en voldoening in hun nieuwe baan. Als er maar naar ze was geluisterd en er iets met hun wensen was gedaan, dan hadden ze er nog gewerkt. Sterker nog, menigeen zou best willen terugkeren. Maar zelf die stap nemen is dan net te veel gevraagd. Daarbij kunnen ze wel een zetje gebruiken.
Ga in gesprek en doe wat met de wensen
Ga in gesprek met zowel de huidige medewerkers als degenen die het afgelopen jaar de organisatie hebben verlaten. Luister naar hun wensen en adviezen. Neem ze serieus en ga ermee aan de slag. Stel vervolgens aan de huidige medewerkers wat er moet gebeuren om ze voor de organisatie te behouden en aan de oud-medewerkers wat er moet gebeuren om ze voor de organisatie terug te winnen. Je zult verbaast zijn over het resultaat.
Liever onafhankelijk onderzoek?
Het voordeel van het uitbesteden van dergelijke gesprekken is dat men zich vaak vrijer uitspreekt bij een onafhankelijke partij. Porres voert onderzoek uit naar de medewerkersreis: wat valt goed bij de huidige en oud-medewerkers en wat zien ze graag anders. Wij vertellen je graag in een online call van een half uur hoe we dat doen en wat je mag verwachten van zo’n onderzoek.